kapraď samec účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkování co sbíráme pěstováníKapraď samec (latinsky Dryopteris filix-max, slovensky papraď samčia) je rostlina spadající do čeledi Aspidiaceae (kapraďovité). V rostlině se nacházejí kondenzační produkty kyseliny máselné nebo izomáselné s homology fenolické bezdusíkaté látky floroglucinu (butanolfloroglucidů). Floroglucin patří mezi polyketidy; tvoří ho směs dimerních, trimerních a tetramerních floroglucinových derivátů - butanonů. Nejúčinnější jsou kondenzáty čtyř butanonů.


Účinky kapradě samce na zdraví:

Základní dimerní sloučeniny jsou: albaspidin a jeho homology (floraspidinol, kyseliny flavaspidinová, aspidin a floropyron); trimerní sloučeniny jsou kyselina flavaspidinová, filixová a jejich homology. K tetramerním sloučeninám patří filmaron. Droga obsahuje také třísloviny. Surový filicin má až 50 % kyseliny flavaspidinové a do 18 % kyseliny filixové. Jelikož jsou floroglucinové deriváty složením velmi labilní, nesmějí se používat po delší dobu nasbírané listy rostliny. 

Zdravotní vlastnosti

Anthelmintikum (v běžné praxi zastaralé; povoluje se jen u těch pacientů, u nichž méně toxická anthelmintika selhala).

Účinky na zdraví

Užití filicinu způsobuje střevním parazitům ochrnutí svalů, čehož se využívá pro anthelmintický efekt. Tasemnice se následkem obrny přísavného svalstva oddělí od střevní stěny a peristaltickými pohyby střev vypudí z trávicího traktu společně se stolicí.

Dávkování, použití

Nať kapradě se v současné humánní medicíně nepoužívá. V ojedinělých případech, pokud selžou všechna ostatní méně toxická anthelmintika, předepíše se extrakt ve formě želatinových tobolek nebo kapslích.

Léčebná kúra je jednorázová. Dospělým se dříve ordinovalo 6 - 8 g celkem (2x denně 1 gram v kapsli nebo tobolce), dětem se dřáve ordinovalo do 15 let 4 - 6 g (1 gram denně). Maximální dávka pro dospělé je 8 g. Pro děti do 4 let je léčba výtažky kapradě nevhodná.

Po 1-2 hodinách od podání kapradě se musí podat hořčík (epsomská sůl či magnesium sulfuricum) v projímavé koncentraci!

Předávkování, toxicita

Při vstřebávání přes střevní stěnu má droga ve větším množství toxický účinek na srdeční sval, centrální nervový systém, zrakový nerv a ledviny

Droga a její výtažky ve vyšších než léčebných dávkách paralyzují svalstvo a toxicky účinkují na centrální nervový systém; vyvolávají především zrakové poruchy (filixová amauróza). Otrava nastává při nevhodné indikaci, překročení dávek, opakování léčby, ale i tehdy, když se včas nepodá salinické projímadlo. Toxické účinky se projeví nejdříve na trávicím ústrojí (anorexie, nauzea, vomitus, diarhoe, colica abdominalis). Poškození centrálního nervového systému se projeví závratěmi, třesem, deliriem, bezvědomím a křečemi v celém těle. Při otravě vznikají nejdříve zrakové poruchy. Smrt nastává v kómatu. Po přežití otravy dochází k trvalé slepotě.  

Pěstování

Kapraď samec je poměrně nenáročná na péči. Vyžaduje pravidelné zalévání a kropení na listy, zejména během suchých období, a odstranění odumřelých částí rostliny. Je oblíbená rostlina pro zahradníky a zahradní designéry kvůli svému dekorativnímu vzhledu a schopnosti růst ve stinných podmínkách. Je často vysazována v lesních zahradách, stinných zákoutích a podél potoků.