- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1743
Sezóna letních grilovaček pomalu začíná, nenajde se mezi námi snad jediný, kdo by si aspoň jednou nějakou tu dobrotu z grilu nedal. Nemusí nutně jít o klobásy a špekáčky, na grilu se dá připravovat i spousta jiných, a třeba i lehčích jídel. Když místo klasického koření použijete k ochucení bylinky, zjistíte, že nic lepšího jste ještě nejedli. Na jaké bylinky vsadit?
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 8732
Bezové želé - recept: Natrháme 20 květenství černého bezu a 10 snítek meduňky. Byliny rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu svaříme s 1 litrem vody a necháme vychladnout. Přidáme druhou polovinu bylin a jeden citron nakrájený na kolečka. Zakryjeme a necháme v chladu odležet 24 až 48 hodin. Byliny i citrony rukou dobře vymačkáme, přecedíme přes jemné sítko, vsypeme 2 sáčky želírovací směsi rozmíchané se třemi lžícemi cukru. Rozšleháme metličkou, přivedeme k varu a za stálého míchání minutu zprudka povaříme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3472
Recept na chřest z křídlatky: Na pánvi rozpustíme společně ghí trošek vody, sůl a hořčici. Vložíme výhonky křídlatky (nebo chřestu) a dusíme 5-10 minut, podle tloušťky stonků. Větší listy jsem jim otrhala. Ke konci můžeme nechat odkryté, aby se odpařil přebytek vody. Na závěr zasypeme ještě v pánvi nasekaným estragonem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 26235
Křídlatka japonská je léčivá rostlina, která ač "japonská" roste hojně v ČR. Často ji nacházíme cest nebo na březích potoků, říček, řek a rybíků. Křídlatká má asi 25 léčivých účinků na lidské zdraví. Pro uzdravující účinky sbíráme kořen. Děláme z něj tinkturu (podle receptu zde: www.UcinkyTinktur.cz). Všechny účinky křídlatky japonské na lidské zdraví jsou uvedené zde. Křídlatka má ale uplatnění v léčbě plísňových chorob jiných rostlin (odvar z nati, aplikace na nemocnou nať a půdu ze sprayové láhve) a také ji můžeme využít v kuchyni. Chutná mírně kysele, její chuť se podobá rebarboře. Co z ní můžeme vyrobit?
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3765
Křídlatkové itadori aneb křídlatka po japonsku - postup: Oloupeme křídlatku směrem od kořene (je to tak jednodušší). Oloupeme všechnu pokožku! Uvařte křídlatku. Pokud jí máte hodně, připravujte v dávkách. Jakmile křídlatka změní barvu z tmavě zelené na "zelený čaj", měla by být dostatečně uvařená. To by mělo trvat asi 2 minuty pro tloušťky uvedené na obrázku výše (na obrázky se určitě podívejte, je tam vidět i ta změna barvy).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1921
Pampeliškovokřídlatkové mufiny - recept: Odstřihněte špičaté vrcholky výhonků křídlatky a rozdrťte. Smíchejte mouku, pampelišky, prášek do pečiva a sodu v malé misce. Vyšlehejte máslo a hnědý cukr do pěny. Rozbijte vejce jedno po druhém a pak přidejte vanilku. K této směsi střídavě přidávejte zakysanou smetanu a suché přísady do směsi, nemíchejte, opatrně přehrnujte. Přidejte křídlatku a rozdělte těsto do tukem vymazaných formiček na mufiny (nebo u nás košíčků). Pečeme při 175° C 15 až 20 minut, dokud mufiny nejsou upečené i v prostředku.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2508
Křídlatkové víno - recept: Dejte křídlatku do scezovacího sáčku a dejte sáček do sterilní nádoby. Přiveďte vodu, cukr, pomerančový džus a živiny pro kvasinky do varu a nalijte do sáčku v nádobě. Nechte stát zakryté, do vychladnutí. Aktivujte vinné kvasinky a přidejte jej do nádoby. Nechte nádobu zakrytou asi týden, až se fermentace trochu sníží. Přelijte do demižónu. Postupujte jako u ostatních vín - ale pokud si víno zachovává zářivou růžovou barvu, stabilizace siřičitanem při stáčení způsobí že tento odstín zmizí.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2343
Joeův křídlatkový salát - recept: Řezovou stranou česneku potřeme povrch velké mísy a česnek odložíme. Dáme olej, med, zázvor a sojovou omáčku do misky a ušleháme. Přidáme křídlatku, mandle, mrkev a houby, opět promícháme a dáme vychladit. (Můžeme také oddělit mandle a vmíchat naposled.)
Podáváme na listovém salátu s trochou strouhané mrkve nahoře pro kombinaci barev. (Nejlépe nastrouhat trochu mrkve přímo na salát.) Ozdobíme listy česnáčku a fialkovými květy.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2357
Křídlatková kůže - recept: 1. Dáme nakrájenou křídlatku a vodu do velkého hrnce a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a dusíme 10 minut, často mícháme. Křídlatka změní barvu na světle zelenou a jak se vaří začne se rozpadat. 2. Přidáme cukr a vaříme další 3 minuty. Sundáme z tepla. 3. Rozmělníme dušenou křídlatku na kaši a necháme ji vychladnout. Rozprostřeme pyré do vrstvy asi 0,3 cm tlusté na zásobník dehydrátoru nebo na plech. Sušíme při teplotě asi 65 ° C až do změny barvy na tmavší zelenou a ovocná kůže je na dotek suchá, nebo se řiďte pokyny výrobce dehydrátoru.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2097
Křídlatková vodka - recept: Nasbíráme výhonky křídlatky a nakrájíme na 3 cm kousky, pak vložíme do 1 l sklenice. Přidáme cukr a vodku a utěsníme. Dobře protřepáme a necháme alespoň 3-4 týdnů. Přecedíme zpět do láhve přes mušelín a umístíme na chladném a tmavém místě po dobu 3 měsíců.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1895
Křídlatkový tvaroh - recept: Ve středně velké pánvi rozpusíme máslo na mírném ohni . Přidáme všechny ostatní ingredience a rozšleháme. Dále zahříváme, za stálého míchání, až směs zhoustne. Pokud chceme zjistit, jestli je dost hustá, vytáhneme lžičku a píchneme do toho prstem. Nalijeme tvaroh přes síto do čisté nádoby. Zakryjeme a necháme vychladnout. Vydrží v lednici po dobu jednoho týdne nebo tak nějak.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1830
Na křídlatkové želé budete potřebovat: 4 šálky vody, 8 šálků nasekaných stonků křídlatky japonské, bez listů, Postup: 1. Dáme vodu a stonky křídlatky do velkého hrnce. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme 10 minut. Necháme směs vychladnout, přecedíme přes plátno a necháme okapat asi hodinu nebo dvě. Musíme dostat 3 1/4 šálku křídlatkové šťávy.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1656
Křídlatkové muffny - recept: 1. Předehřejeme troubu asi na 160 °C, připravíme si košíčky na mufiny. 2. V hrnku smícháme půl šálku cukru (druhá půlka přijde smíchat s moukou), nasekané stonky křídlatky, vodu a citronovou šťávu. Vaříme na mírném ohni po dobu 10 minut, často mícháme. Dušenou křídlatku necháme vychladnout. Množství by mělo být asi jeden šálek. 3. Ve velké míse rozšleháme vejce s olejem a přidáme dušenou křídlatku. 4. Smícháme nebo přesijeme dohromady mouku, druhou půlku šálku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici. Vmícháme do tekuté směsi v míse, ale nemixujeme. 5. Naplňíme muffinové košíčky asi do 3/4. Pečeme 24 až 28 minut, dokud povrch těsta pruží. Ochladíme a podáváme s máslem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2354
Křídlatkový koláč quiche - recept: připravte těsto. Vymíchejte vejce a smetanu dohladka, přidejte sýr. Nakrájejte křídlatky na 1 cm dlouhé kousky, naskládejte na těsto. Nalijte vaječnou směs a pečte při 175-190 °C v troubě.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2634
Křídlatková polévka - recept: Křídlatka japonská má pikantní, ostrou chuť podobnou rebarboře, jen lepší. Nejlepší je rostliny sbírat když jsou stonky kolem 20 cm vysoké. Vyšší stonky, do 30 cm vysoké mají tvrdou slupku, které se musí odstranit. Menší rostliny poskytují méně jídla. Ujistěte se, že jste se zbavili všech listů, které jsou k jídlu příliš houževnaté.