balzamovnik myrha ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniBalzámovník pravý neboli myrha patří do čeledi březulovité (Burseraceae), latinsky Commiphora abyssinica nebo Commiphora myrrha. Nejstarší dochovaný lékařský text Ebersův papyrus (1 500 let před Kristem) se zmiňuje o myrze. Staří Egypťané ji dávali do balzamovacích směsí a přikládali ji na rány. Od těchto skromných počátků se pak v Bibli z myrhy stává mnohoúčelový vonný prostředek používaný na výrobu parfémů a repelentů proti hmyzu. Arabové nazývali rostlinu murr, což znamená „hořká“. Když se dávní Řekové seznámili s touto léčivou rostlinou, připisovali její tvar slzám Myrhy, dcery syrského krále These.


Účinky myrhy (balzámovníku) na zdraví:

Myrha odmítla uctívat Afroditu, bohyni lásky. Uražená Afrodita přiměla kouzlem Myrhu ke spáchání incestu s jejím vlastním otcem. Když si to Thesis uvědomil, chtěl svou dceru zabít. Aby ji zachránili, proměnili ji bohové v myrhovník, jehož kapky pryskyřice připomínají její slzy.

Hippokrates doporučoval myrhu k léčbě ústních oparů, ostatní Řekové rostlinu také považovali za protilék proti jedům.

S postupem času si začali lidé myrhy považovat zejména pro přípravu prostředku na vyplachování úst, který se užíval při krvácení dásní, vředech v ústech a bolesti v krku. Německá abatyše a bylinářka 12. století Hildegarda z Bingenu předepisovala směs připravenou z prášku myrhy a aloe při zubních problémech. Později doporučovali bylináři myrhu jako expektorans při nachlazení a otocích plic.

Jakou část rostliny sbíráme?

Klejopryskyřice, která vytéká z poraněné kůry.

Léčebné využití

Do dneška se myrha používá v ústní hygieně, stejně tak, jako se používala před 1 000 lety.

Ústní voda.

Myrha obsahuje třísloviny a má adstringentní (svíravý) účinek na tkáně. Čínští výzkumníci izolovali látky, které hubí bakterie, indičtí vědci zase zjistili u této byliny protizánětlivé účinky. Všechny tyto vlastnosti předurčují myrhu, aby byla výtečnou ústní vodou.

Myrha chutná hořce, ale zároveň osvěžuje. Mohla by přinést úlevu od zánětů a vyhubit bakterie, které způsobují záněty dásní, čož jsou prvotní příznaky onemocnění dásní. Komise E, která vyhodnocuje léčivé rostliny pro německou obdobu FDA, schvaluje myrhu k léčbě ústních boláků a aft.

Zubní pasta.

Myrha je běžnou složkou v zubních pastách vyráběných v Evropě. Má ničivé účinky na bakterie způsobující vznik zubního kazu a onemocnění dásní. Ve Spojených státech Ize v některých obchodech se zdravou výživou koupit zubní pastu Merfluan, což je jedna z několika past obsahujících myrhu, se kterými se v USA setkáte.

Prostředek proti bolesti.

V jedné italské studii se zjistilo, že léčba myrhou zvyšuje odolnost vůči bolesti u laboratorních myší. Schopnost potlačit bolest by zcela jistě posílila účinek myrhy při léčbě ústních potíží.

Myrha by mohla najít uplatnění v prevenci onemocnění srdce. Předběžné indické výzkumy ukázaly, že rostlina snižuje cholesterol. Zároveň se zdá, že by mohla pomoci předcházet tvorbě krevních sraženin, které způsobují srdeční infarkty.

Dávkování, recepty a doporučení

Ústní vodu připravíte z 1 malé lžičky prášku rostliny a 1 malé lžičky na prášek rozemleté kyseliny borové, které zalijete půllitrem vroucí vody. Nechte 30 minut odstát a podle potřeby sceďte. Vodu užívejte za studena a nepolykejte.

Nálev, který by mohl pomoci předcházet onemocnění srdce, připravíte z 1 malé lžičky prášku myrhy na jeden šálek vroucí vody. Nechte 10 minut odstát a podle potřeby sceďte. Doporučená denní dávka jsou 2 šálky. Myrha má nepříjemně hořkou chuť, kterou lze upravit přidáním cukru, medu, citronu nebo jiného čaje.

U doma vyrobené tinktury užívejte 1/4 až 1 malou lžičku až třikrát denně. Univerzálnípostup jak vyrobit tinkturu je uveden na www.WebinarTinktury.cz

Jestliže si zakoupíte myrhový přípravek v obchodě, řiďte se návodem  uvedeným na příbalovém letáku.

Kontraindikace, předávkování bezpečnost a rizika užívání myrhy

Myrhu nepodávejte dětem mladším dvou let. U starších dětí a dospělých nad 65 ler začněte s nižšími dávkami, které můžete podle potřeby později 

U myrhy nebylo nikdy prokázáno, že by vyvolávala děložní stahy, ale její tradiční využití k vyvolání menstruace by mělo varovat těhotné ženy —  ty by ji užívat neměly.

Velké dávky by mohly vyvolat prudký průjem. Dále by mohly způsobit další příznaky, které byly popsány eklektiky, mezi něž patří: pocení, nevolnost, zvracení a prudký tlukot srdce

Rozumné využití

Myrha (balzámovník pravý) je uvedena na seznamu FDA, na kterém  jsou léčivé rostliny celkově považované za bezpečné. Pro dospělé, s výjimkou těhotných a kojících žen, je myrha užívaná v běžně doporučovaných dávkách považována za bezpečnou.

Léčebné dávky užívejte pouze se souhlasem svého lékaře.

Pokud rostlina způsobjjme nepříjemné zdravotní potíže, například bolest břicha nebo průjem, snižte dávku nebo drogu přestaňte užívat úplně.

Jestliže si povšimnete nežádoucích vedlejších účinků nebo se váš zdravotní stav nezlepší do dvou týdnů, informujte o tom svého lékaře. Když  vás bolí dásně, zuby nebo snad vaše dásně krvácí po dobu delší než dva týdny, uvědomte o tom svého zubaře.

Informace o pěstování

Balzámovník pravý je velký keř nebo malý strom rostoucí na Středním východě, v Etiopii a Somálsku. Bledě zelená tekutina kape ze zářezů vyhloubených do jeho matně šedé kůry a tvrdne ve tvaru slz, které se pro
lékařské potřeby drtí na prášek a prodávají pod názvem myrha.

Co říká bible?

V biblickém příběhu se Josefovi žárliví bratři rozhodnou prodat jej do otroctví. Vhodné místo pro prodej otroků byl Egypt, ale jak ho tam dostat? Brzy se jim nabídlo řešení: „Tu se rozhlédli a spatřili, jak od Jordánu (Gileádu) přichází karavana Izmaelců; jejich pelbloudi nesli ladánum, meduňku a myrhu. Táhli s tím dolů do Egypta“ (Genesis 37:25), Tak prodali Josefa Izmaelcům. Je to jen jedna z mnoha zmínek v bibli o myrze, ztvrdlých velkých kapkách průzračné nebo červenohnědé vonné klejopryskyřice, která se sbírala z poraněné kůry drobného stromu rostoucího na Středním východě. Tím nejznámějším místem zmiňujícím myrhu je samozřejmě odstavec o třech králích nabízejících tuto vzácnou a drahou rostlinu novorozenému Ježíši (Matouš 2:11).