Zápašnice březová účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování co sbírámeZápašnice březová (latinsky Barosma betulina = Barosma crenulata = Barosma serratifolia) patří do čeledi routovité (Rutaceae). Do stejné čeledi patří také např. routa, pomeranč či třemdava. Jiné názvy pro toto kvítko je bucco, buku, buko či buchu. Zápašnice březovitá (buko) je léčivá rostlina pocházející z jižní Afriky. Listy tohoto 1,5 m vysokého keře obsahují olej, který působí diureticky (močopudně). Původní obyvatelé Namibie a Jihoafrické republiky používali buko dávno předtím, než se k nim dostali Evropané. V 17,. století tuto oblast zabrali holandští kolonisté a naučili se od domorodých obyvatel užívat buko k léčbě zánětů močového ústrojí, ledvinových kamenů, artritidy, choler a svalové bolesti.


Účinky zápašnice březové (těhozevu, buchu):

Později si angličtí usedlíci oblíbili bylinu natolik, že lékaři užívající léčivé rostliny dnes tvrdí, že byla užívána „téměř na jakoukoli nemoc, kterou kdy člověk trpěl.“ Roku 1847 si bylinář a podnikatel v oboru léčivých rostlin Henry T. Helmbold nechal patentovat lék nazvaný Helmboldův přípravek extrahovaný z buko (Hembolds Compound Extract of Buchu), používaný k léčbě močového ústrojí, ledvinových kamenů a „nemocí majících původ v nerozvážnosti“ (pohlavních chorob). Široká veřejnost tím byla stejně nadšená, jako byli předtím holandští kolonisté. Z Helmbolda se stal boháč a začal si říkat Helmbold, král buko.

Co sbíráme

Listy.

Léčebné využití

Na krále buko si dnes již nikdo nevzpomene, ale bylináři od té doby považují buko za velmi účinné diuretikum.

Premenstruační bolesti (PMS).

Mnoho žen si stěžuje na nadýmání a otoky související se zadržováním vody před menstruací. Buko je složkou mnoha čajů prodávaných v lékárnách, které od těchto potíží skutečně přinášejí úlevu.

Zánět močových cest.

Většina atlasů léčivých bylin i nadále doporučuje zápašnici březovitou jako prostředek léčící záněty močového ústrojí. Jedna studie zabývající se účinkem buko na bakterii způsobující takovou infekci sice nepotvrdila jeho účinek, ale odborníci přes léčivé rostliny si i nadále stojí za svým.

Vysoký tlak a městnavé selbání srdce.

Lékaři běžně předepisují diuretika na vysoký tlak a na městnavé srdeční selhání. Jde o vážné stavy vyžadující odborný dohled, proto se rozhodně poraďte s lékařem předtím, než se rozhodnete užívat tuto drogu za účelem léčby jmenovaných onemocnění.

Léčitelské pověry

Po mnoho let byla tato droga součástí rostlinných směsí určených ke snížení nadváhy. Diuretika mohou způsobit dočasné snížení hmotnosti na základě jejich močopudného účinku, ale neexistuje žádné vědecké
šetření, které by ověřilo vlív diuretik na dlouhodobé snížení hmotnosti.

Dávkování, recepty a doporučení

Za účelem úlevy od nadýmání souvisejícího s premenstraučním syndromem PMS zkuste nálev nebo tinkturu z buko. Můžete tyto přípravky užít i jako doplněk léčby chronického zánětu močového ústrojí. K přípravě nálevu použijte 1 až 2 malé lžičky sušených nadrcených listů na jeden šálek vroucí vody, nechte louhovat 10 až 20 minut. Maximální doporučená dávka jsou 3 šálky denně. Buko má příjemnou mátovou příchuť a vůni.
Pokud užíváte tinkturu připravenou doma, berte 1/2 až 1 malou lžičku až třikrát denně.

Používáte-li přípravky zakoupené v obchodech, dodržujte přiložený návod. Buko nepodávejte dětem mladším dvou let. U starších dětí a dospělých nad 65 let začněte se slabšími dávkami, podle potřeby je můžete zvýšit.

Předávkování, bezpečnost a rizika

Diuretika snižují zásobu draslíku, životně důležitého prvku, v těle. Pokud užíváte buko, měli byste zvýšit konzumaci jídel obsahujících draslík, jako jsou například banány a čerstvá zelenina. Těhotné nebo kojící ženy by bez souhlasu lékaře neměly užívat žádná diuretika. 

Rozumné využití

FDA uvádí zápašnici březovitou na seznamu bezpečných drog. V souvislosti s jejím užíváním nebyly pozorovány žádné škodlivé účinky. Pro dospělé, s výjimkou těhotných a kojících žen a osob užívajících jiná diuretika, je rostlina v běžně doporučovaných dávkách považována za bezpečnou.

Ze zdravotních důvodů byste měli rostlinu užívat pouze po poradě se svým lékařem. Způsobí-li vám užívání menší zdravotní komplikace, jako je nevolnost nebo průjem, snižte dávkování nebo léčbu přerušte úplně.
Pokud byste během užívání pociťovali jakékoli nepříjemné změny nebo se vaše zdravotní potíže během dvou týdnů užívání drogy výrazně nezlepšily, uvědomte svého lékaře.

Informace o pěstování

V Evropě se tento 1,5 m vysoký keř s jemně zubatými vstřícnými nebo střídavými listy běžně nepěstuje. Pokud byste o něj měli zájem, informujte se ve specializovaných prodejnách o možnosti jeho objednání.