boldovnik vonny ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniaBoldovník vonný (latinsky Peumus boldus, čeleď boldovníkovité Monimiaceae). Boldovník má asi 2 % silice (v ní se nachází askaridol, p-cymen, cymol, eukalyptol, cineol aj.). Z alkaloidů je zde především boldin (až 2 %), spartein a asi 10 dalších. Glykosidy reprezentuje boldoglucin (0,3 %) boldosin a pneumosid. Kromě toho obsahuje také třísloviny, flavony aj.


Účinky boldovníku na zdraví:

Co sbíráme?

List.

Vlastnosti

Cholagogum, choleretikum, diuretikum, stomachikum, spasmolytikum, sedativum, mírné hypnotikum, anthelmintikum, metabolikum. Ve větších dávkách emetikum a laxans.

Účinky

Boldin a glykosidy působí cholereticky (podpora vylučování žluči) a spasmolyticky (uvolňuje křeče svalů), proto se terapeuticky využívají při chronických onemocněních se snížením tvorby a vylučování žluči s bolestivými břišními kolikami při tvorbě žlučových konkrementů. Boldin povzbuzuje tvorbu trávicích enzymů i žaludeční šťávy, zvyšuje diurézu a vylučování kyseliny močové a má mírný hypnotický účinek. Droga tím, že napomáhá tvorbě žluči, zlepšuje trávení a urychluje vylučování kyseliny močové, pozitivně ovlivňuje celkový metabolismus. Kvůli výraznému zlepšení chuti k jídlu a spasmolytickému působení vhodně doplňuje léčbu trávicích poruch s břišními křečemi.

Mírný hypnotický účinek boldinu umocňuje celkové sedativní působení drogy, čehož se využívá především při léčbě neurotických pacientů a při psychosomatických poruchách funkce trávicích orgánů.

Zpracování, dávkování, použití

K přípravě výluhu se používá 0,5 - 1 g listu. Pije se 2 - 3krát denně před jídlem. Boldovník se často kombinuje se synergickými rostlinami. Ke zvýraznění choleretických a cholagogních účinků se přidávají Agrimoniae herba (nať řepíku), Chamomillae flos (květ heřmánku), Chelidonii herba (nať vlaštovičníku), Marrubii herba (jablečník nať), Menthae piperitae folium (máta peprná list), Rubi idaei folium (list maliníku), Rhei radix (rebarbora kořen), Taraxaci radix (pampeliška kopřen), Cichoriae radix (čekanka) aj.

Předávkování

Překročení terapeutických dávek vyvolává zvracení a průjmy.