kalina visnolista ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniKalina višňolistá (latinsky Viburnum prunifolium) synonymním názvem kalina slivoňolistá patří do čeledi zimolezovité (Caprifoliaceae). Mezi blízké příbuzné patří třeba zimolez a bez černý. James Whitcomb Riley, básník z Indiany, napsal: „Sladší nad všechny barvy podzimu je v září vidět višňolistou kalinu“. Měl na mysli hlavně překrásné červené podzimní zabarvení listů, které přechází od oranžové až po zářivě fialovou barvu. Červenohnědá kůra této kaliny byla odpradávna užívána jako lék na gynekologické potíže, což také současné vědecké studie plně potvrdily. Indiánské ženy pily odvar z kůry kaliny višňolisté na menstruační bolesti, klimakterické potíže, na posílení po porodu, zejména ale jako prevenci proti potratu. Později se kalinu naučily stejně používat i bílé ženy žijící na jihu USA a jejich černé otrokyně. 


Účinky kaliny višňolisté na zdraví:

Co sbíráme?

Kůru z větví. Sušte ji ve stínu. Nedoporučuje se zaměňovat tento druh kaliny za jiné druhy. 

Léčebné účinky a využití kaliny višňolisté

Opět tu máme důkaz, že současná věda podporuje moudrost tradiční medicíny, nebo alespoň její podstatnou část. Potvrdilo se totiž, že kalina slivoňolistá je dobrým lékem na jisté gynekologické potíže.

Menstruační bolesti.

Ve studii zveřejněné v britském časopise Příroda (Nature) se uvádí, že rostlina obsahuje látku uvolňující křeče dělohy zvanou skopoletin, což dokazuje oprávněnost jejího tradičního využití při léčbě menstruačních bolestí. Za tímto účelem se také často užívá v Německu.

Potrat.

Po staletí byla tato rostlina užívána jako prevence proti potratu, k čemuž může nasvědčovat skutečnost, že má uvolňující vliv na dělohu.

Horečka a bolesti (včetně migrény a artrózy).

Aspirinu podobná látka v rostlině obsažená (salicin) snižuje horečku a ulevuje od bolesti.  

Dávkování, recepty a doporučení

K léčbě menstruačních bolestí, horečky, bolesti hlavy, celkové nebo místní bolesti si připravte odvar ze 2 čajových lžiček sušené kůry kaliny višňolisté na jeden šálek vody. Nechte vařit 10 minut, pak sceďte a nechte vychladnout. Maximální denní dávka jsou 3 šálky denně. Odvar je velmi hořký, takže možná budete chtít přidat citron, med nebo jej smíchat s normálním příjemně chutnajícím čajem.

Podomácku vyrobenou tinkturu (jak vyrobit tinkturu se dozvíte na www.WebinarTinktury.cz ) dávkujte maximálně po 2 čajové lžičce třikrát za den. Pokud užíváte přípravek zakoupený v obchodě, řiďte se podle návodu.

Bezpečnost a rizika, předávkování, kontraindikace

Kalinu višňolistou nepodávejte dětem mladším dvou let a dětem do 16 let, které jsou nachlazené, mají chřipku nebo plané neštovice.
Starším dětem a lidem nad 65 let začněte podávat nižší dávky, které můžete podle potřeby zvýšit.

Doporučení uvedené v britském atlase léčivých rostlin nazvaném Potterova nová encyklopedie rostlinných léků a přípravků (Potters New Cyclopaedia of Botanical Drugs and Preparations) tvrdí, že kalina višňolistá by se měla užívat pouze v průběhu posledních pěti týdnů těhotenství, jako prostředek proti nechtěnému předčasnému porodu.

Každá žena, která se předčasného porodu obává, by se měla nejprve poradit se svým porodníkem. Léky (včetně bylin) patří mezi poslední možnosti a měly by být užívány pouze se souhlasem lékaře. Velké dávky (předávkování) mohou způsobit nevolnost od žaludku, nucení na zvracení, zvracení a/nebo šelesty v uších (tinnitus), zejména u lidí, kteří jsou přecitlivělí na Aspirin resp. Anopyrin.

Rozumné využití

Pro dospělé, s výjimkou čerstvě těhotnýčh žen, je kalina slivoňolistá pokládána za bezpečnou, pokud je podávána v běžně doporučovaných dávkách.

Ze zdravotních důvodů byste rostlinu měli užívat pouze po poradě se svým lékařem. Pokud vám užívání způsobí menší zdravotní komplikace, jako je nevolnost, zvracení nebo ušní šelesty, snižte dávkování nebo léčbu přerušte úplně. Pokud byste pociťovali nepříjemné změny nebo se menstruační bolesti během 2 menstruačních cyklů výrazně nezlepšily, uvědomte svého lékaře.

Informace o pěstování

Rostlina pochází ze Severní Ameriky, ale v našich podmínkách ji lze občas objevit ve specializovaných zahradnictvích. Pro léčebné účely vám její kůru může objednat specializovaný obchod. Na severní části svého výskytu je kalina višňolistá opadavý rozpínající se keř s červenohnědou kůrou. Na jihu dorůstá do tvaru malého stromu. Listy jsou zašpičatělé, pilovité a oválné, svým vzhledem připomínají malé listy švestky. Na podzim se zbarvují do červena.

V závislosti na lokalitě kvete kalina višňolistá od časného jara až do léta. Nahloučené květy jsou velké, bílé a nápadné.

Nejlépe se jí daří v živinami bohaté, vlhké, ale dobře propustné půdě na plném slunci. Dokáže tolerovat chudší půdy a částečný stín, ale musí mít dostatek vlhka.

Historie

Před občanskou válkou nutilo mnoho otrokářů své otrokyně pít odvar z kůry kaliny višňolisté, aby zabránili jejich pokusům užívat jiné byliny vyvolávající potrat. Otroci byli ceněným zbožím a majitelé se snažili, aby jejich otrokyně měly tolik dětí, kolík jen bylo možné. Často byly znásilňovány majiteli plantáží nebo dozorci a mnohé z nich se snažily vyvolat potrat, aby se alespoň tak mohly vzepřít otrokářskému řádu.

Oblíbeným prostředkem k vyvolání potratu byl kořen bavlníku, na plantážích jižních států snadno dostupný. Jak bylo uvedeno v Kingově knize amerických lékařských předpisů (1898; učebnice eklektických lékařů 19. století), „Majitelé plantáží měli ve zvyku nutit otrokyně pít denně odvar z kaliny višňolisté, aby jim tím zabránili v případném pokusu zbavit se počatého dítěte užitím kořene bavlníku.“

Eklektičtí lékaři z Mississippi uvedli kalinu višňolistou ve známost na severu, kde se z ní rychle stala oblíbená bylina na gynekologické problémy. Eklektici si jí velmi cenili: „Jako prostředek k posílení dělohy je opravdu výtečná... na menstruační bolesti... a dobrý lék na klimakterické obtíže... Ale nejlepším přínosem této rostliny je její preventivní účinek proti potratu. Má uklidňující vliv na podrážděnou dělohu, což pomohlo mnoha ženám, které dříve často potratily, projít těhotenstvím bez nehod.

Současní bylináři i nadále doporučují kalinu višňolistou na menstruační bolesti a proti hrozícímu potratu či předčasnému porodu. Někteří bylináři doporučovali ženám, aby pily odvar z této rostliny v průběhu celého těhotenství, ale ukázalo se to být ne zrovna nejlepším nápadem.