Macerace čerstvých léčivých rostlin ve vařící vodě - je to správně nebo ne?
1 odpověď
(stránka otevřena 431x)
Dotaz:
Dobrý den, pane doktore.
Čaj vařit z čerstvých nebo sušených bylin?
Po nasbírání čerstvých bylin si z nich vařím čaj, postupně pak nasuším. Nedávno jsem zachytila informaci, že z čerstvých bylin se čaje vařit nemají. Jedině z nasušených, údajně tělu jako čerstvé neprospívají. Zajímavé, já je totiž při sběru občas i sním.
Děkuji Vám za Váš názor, rady, zkušenosti a doporučení.
Čaj vařit z čerstvých nebo sušených bylin?
Po nasbírání čerstvých bylin si z nich vařím čaj, postupně pak nasuším. Nedávno jsem zachytila informaci, že z čerstvých bylin se čaje vařit nemají. Jedině z nasušených, údajně tělu jako čerstvé neprospívají. Zajímavé, já je totiž při sběru občas i sním.
Děkuji Vám za Váš názor, rady, zkušenosti a doporučení.
MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
Je-li to možné VŽDY A ZA VŠECH PODMÍNEK je lepší používat čerstvé léčivé rostliny na výrobu nálevů ("čajů"), studených macerátů, tinktur a ev. i mastí (u výroby mastí doporučuji čerstvou léčivou rostlinu mírně nasušit /aby byla "plandavá", ne ale vysušená/).
Sušením rostlina, ale i medicinální houba oxiduje, tím degraduje a ztrácí (resp. snižuje množství) některé své účinné látky nebo látek.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.
Je-li to možné VŽDY A ZA VŠECH PODMÍNEK je lepší používat čerstvé léčivé rostliny na výrobu nálevů ("čajů"), studených macerátů, tinktur a ev. i mastí (u výroby mastí doporučuji čerstvou léčivou rostlinu mírně nasušit /aby byla "plandavá", ne ale vysušená/).
Sušením rostlina, ale i medicinální houba oxiduje, tím degraduje a ztrácí (resp. snižuje množství) některé své účinné látky nebo látek.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.