Množství bylinné drogy na výrobu tinktur Bylinkový doktor - kolik gramů bylin dáváte do 96% lihu?
1 odpověď
(stránka otevřena 675x)
Dotaz:
Dobrý den, pane doktore.
Chtěl bych se zeptat na výrobu tinktur. U svých tinktur píšete, že se byliny 3 týdny macerovaly v alkoholu o koncentraci 96% a obsah alkoholu v tinktuře je do 15%. Znamená to tedy, že při výrobě tinktury dám cca 150 g bylin na jeden litr 96% lihu a macerát pak naředím? Čili z uvedeného množství bylin budu mít několik litrů tinktury? Dá se říci jaký je pak obsah účinných látek v tinktuře naproti např. nálevu, kdy se používá několik gramů bylin na jednu dávku?
Děkuji za případnou odpověď, s pozdravem Martin.
Chtěl bych se zeptat na výrobu tinktur. U svých tinktur píšete, že se byliny 3 týdny macerovaly v alkoholu o koncentraci 96% a obsah alkoholu v tinktuře je do 15%. Znamená to tedy, že při výrobě tinktury dám cca 150 g bylin na jeden litr 96% lihu a macerát pak naředím? Čili z uvedeného množství bylin budu mít několik litrů tinktury? Dá se říci jaký je pak obsah účinných látek v tinktuře naproti např. nálevu, kdy se používá několik gramů bylin na jednu dávku?
Děkuji za případnou odpověď, s pozdravem Martin.
MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
Na 1 litr 96% lihu dávám 600 gramů čerstvé nebo sušené bylinné drogy.
Množství bylinné droby by mělo být ideálně 100-150 gramů. Hodnota 150 gramů je spíše pro výrobu domácích tinktur. Pokud chci macerovat tak velké množství bylinné drogy, pokud bych jí dal více do 1 litru lihu, nebylo vznikla by velmihustá kaše a nedošlo by ke správné macerační technologii.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.
Na 1 litr 96% lihu dávám 600 gramů čerstvé nebo sušené bylinné drogy.
Množství bylinné droby by mělo být ideálně 100-150 gramů. Hodnota 150 gramů je spíše pro výrobu domácích tinktur. Pokud chci macerovat tak velké množství bylinné drogy, pokud bych jí dal více do 1 litru lihu, nebylo vznikla by velmihustá kaše a nedošlo by ke správné macerační technologii.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.