Plody dřišťálu (dřišťálky) - jsou jedlé plody všech dřišťálů nebo jsou výjimky?
Dotaz:
Dobrý den.
Jedlé jsou plody všech dřišťálů?
Děkuji.
Jana
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
Dřišťál (Berberis) je rod, který zahrnuje 450 - 500 druhů. Zralé plody dřišťálu (tzv. dřišťálky) jsou jedlé (obsahují vysoký podíl vytamínu C). Plody jsou jemně trpké. Sbírají se až v době plné zralosti, tedy přelomu září a října. Přidávají se do kompotů, ovocného cukroví a některých omáček. Lze z nich udělat marmeládu nebo šťávu na pití. Pozor však na ostatní části rostliny, které jsou jedovaté. Červené dřišťálky z dřišťálu obecného (Berberis vulgaris) se také suší a prodávají pod označením dřišťál plod. Sušené plody dřišťálu se užívají buď přímo nebo ve formě čaje; hodí se i jako koření na maso.
Děkuji za Váš dotaz.