Šípková marmeláda - sbírat přemrzlé plody nebo ještě tvrdé před přemrznutím?
1 odpověď
(stránka otevřena 786x)
Dotaz:
Dobrý den, pane doktore.
Šípková marmeláda - jde mi o to, že se ke mě dostala informace, že by se šípky měly sbírat až přejdou mrazem, mě to přijde jako blbost.
Nevíte jak to je?
Děkuji moc.
Šípková marmeláda - jde mi o to, že se ke mě dostala informace, že by se šípky měly sbírat až přejdou mrazem, mě to přijde jako blbost.
Nevíte jak to je?
Děkuji moc.
MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
Plody růže šípkové (šípky) je možné pro účely čaje sbírat zralé, nepřemrzlé.
Pro účely výroby marmelády vzhledem k tvrdosti plodů je výhodou sbírat přemrzlé plody. Sbírají se cca. do 3 dnů od přemrznutí.
I kdybyste měla nepřemrzlé plody, lze je samozřejmě použít, ale musela byste je pomlít např. na mlýnku na maso. V pvodním stavu by se Vám marmeláda vyráběla relativně těžko.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.
Plody růže šípkové (šípky) je možné pro účely čaje sbírat zralé, nepřemrzlé.
Pro účely výroby marmelády vzhledem k tvrdosti plodů je výhodou sbírat přemrzlé plody. Sbírají se cca. do 3 dnů od přemrznutí.
I kdybyste měla nepřemrzlé plody, lze je samozřejmě použít, ale musela byste je pomlít např. na mlýnku na maso. V pvodním stavu by se Vám marmeláda vyráběla relativně těžko.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.