Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 174556
Sirup ze smrkových výhonků, pupenů - recept: výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo.
- rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- bolesti svalů
- bolesti končetin
- zánět šlachy, záněty šlach, záněty šlachové pochvy (tendovaginitida)
- zdroj vitamínu C
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6259
Tinktura z žindavy - recept: listí natrhejte, dokud žindava kvete. Už 1 hrst postačí. Zalijte ji ve šroubovací sklenici 200 mililitry 40—50% alkoholu a nechejte stát při pokojové teplotě. Každý den obsah protřepejte. Na závěr směs přefiltrujte přes kávový filtr. Tinkturu uchovávejte v tmavých lahvičkách, tím se zvýší její trvanlivost. V případě potřeby užívejte 3x denně 5 až 8 kapek. Ke kloktání přidejte 5 kapek do Vi sklenice vody.
- nemoci dýchacích cest
- poruchy trávení
- zhmožděniny, krevní výrony, modřiny (hematomy)
- poranění, zranění
- záněty v ústech, dutině ústní
- záněty v krku
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 9041
Jetelová mast - recept: 1 den zavadlé květy jetele zcela zalijeme olejem a macerujeme ve vodní lázni po dobu 4 hodin. Voda se nesmí vařit. Pote necháme macerat zchladnout, přefiltrujeme a zahustíme například včelím voskem v množství 7g na 56 ml macerátu nebo cca 25 g emulgačního vosku cetearyl alkohol na 75 ml macerátu. V tomto postupu se využívá tzv. macerace za tepla. Květy se mohou macerovat v oleji i za studena po dobu 6 týdnů pri pokojové teplotě.
Zdroj: www.mishabeauty.org
- zatvrdliny v prsou, ňadrech
- prakskliny prsních bradavek
- jizvy prsou
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 4910
Květové esence ze snědku chocholičnatého - recept: K výrobě esence byste si měli vybrat bezmračný, slunný den. Vyhledejte místo s krásně kvetoucími snědky. Důkladně vymytou skleněnou nádobku naplňte asi 50 ml čerstvé pramenité vody a její povrch pokryjte květy. Misku nechejte stát asi 3 hodiny uprostřed květů. Udělejte si čas a usaďte se také poblíž.
- pocit neklidu
- pocit krize
- strs, stresující závažné životní události
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7384
Křenové víno - recept: 100 g kořene křenu pokrájejte na kousky a zalijte dobrým bílým vínem. Vařte asi 2 minuty, 10 minut vyluhujte a sceďte. Užívejte 3x denně 1 lžíci před jídlem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 103323
Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, je chutný a mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.
Účinky pampelišky jsou následující:
- zánět jeter (hepatitida)
- cukrovka
- jarní únava, prostá únava
- svědění kůže
- lišej
- kožní vyrážky
- čistí žaludek
- zlepšuje trávení
- žlučníkové kameny
- poruchy metabolismu
- nemoci sleziny
- čistí krev
- pampeliška má močopudný účinek
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5393
Nálev z jeřabiny, jeřábu - recept: 30 g listů vložte do 1 l vroucí vody a nechejte luhovat 10 minut. Denně vypijte 3 šálky.
- posílení obranyschopnosti, imunity
- nechutenství, anorexie
- podpora tvorby žaludečních šťáv
- chrapot, ztráta hlasu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6222
Pomazánka, marmeláda z jeřabiny, jeřábu - recept: 800 g jeřabin očešte z lat a nechejte přes noc v mrazničce nebo mrazáku promrznout. Uvařte jeřabiny s 1/2 l vody doměkka, aby bobule praskly a poté vše protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání přiveďte k varu se 750 g želírovacího cukru. Dochuťte šťávou ze 2 pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic. Marmeláda vydrží až jeden rok. Pokud chcete jíst pomazánku samotnou, použijte normální cukr.
- posílení obranyschopnosti, imunity
- nechutenství, anorexie
- podpora tvorby žaludečních šťáv
- chrapot, ztráta hlasu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7506
Čaj z jeřabiny, jeřábu - recept: 1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři. Plody přelijte 1 šálkem vody. Asi 10 minut nechejte luhovat a poté sceďte. Podle potřeby pijte 1-2 šálky denně.
- posílení obranyschopnosti, imunity
- nechutenství, anorexie
- podpora tvorby žaludečních šťáv
- chrapot, ztráta hlasu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5611
Čekankový vitaminový salát - recept: Nasbíráme v přibližně stejném poměru mladé lístečky čekanky, pampelišky a vrcholky mladé kopřivy. Nadrobno vše rozsekáme, přidáme přibližně stejné množství nastrouhaného jablka, trochu citronové šťávy, medu a hnědého nebo hroznového cukru.
- nemoci jater
- nemoci žlučníku
- bolest žlučníku při žlučových kamenech
- bolest ledvin a močového systému při ledvinových a močových kamenech a písku
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- vyplavení přebytečné žluči
- otrava jater
- nechutenství, anorexie
- cukrovka, diabetes, žiznivka
- přecitlivělý žaludek
- žaludeční vředy
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 27715
Kaštanová tinktura, tinktura z jírovce maďalu - recept: z kaštanů (případně květů) děláme pouze tinkturu. Vezmeme celé kaštany, odstraníme z nich hnědou slupku a žluté jádro nakrájíme keramickým nožem, zalijeme koncentrovaným alkoholem (ideálně kolem 60%) a necháme 3 a více týdnů stát ve stínu v teple. Dávkuje se 3x denně 20-30 kapek. Léčebná kúra kaštanem má trvat 3 týdny, pak dáme týden pauzu, pak znovu 3 týdny užívání a konec.
- cévní nemoci
- křečové žíly
- revma
- další účinky kaštanu jsou uvedené zde.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6772
Zázračná voda z yzopu: k její přípravě potřebujeme po 30 g anděliky, mařího listu, rozmarýny, majoránky, yzopu, pelyňku, mátového listu, mateřídoušky a k tomu 45 g šalvěje. Tyto byliny dáme spolu s 2 a 1/2 litru akvavitu do velké láhve, kterou na okenním parapetu vystavíme na dva týdny slunci. Potom esenci přelijeme přes filtrační papír, naplníme do lahviček a dobře uzavřeme.
- poruchy trávení
- bolesti žaludku
- střevní infekce
- zácpa
- závratě
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 12094
Skořicový olej: 3-4 tyčinky skořice rozdrťte v hmoždíři a zalijte 100 ml neutrálního stolního oleje, nechejte asi 10 dnů odstát, poté sceďte a naplňte do malé lahvičky. Skořicový olej lze koupit v lékárně, v dobře zásobené drogerii nebo v prodejně s bio potravinami.
- antibakteriální účinek
- peristaltika
- podpora tvorby žaludečních šťáv
- nechutenství, anorexie
- pocit plnosti
- křeče nadbřišku
- silná menstruace, hypermenorea, silné menstruační krvácení
- kašel
- chrapot
- poranění, rány
- nespavost
- podpora prokrvení tkání
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- migréna
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 9679
Skořicový likér: 2 tyčinky skořice a 15 hřebíčků rozdrťte v hmoždíři. Nastrouhejte 1/2 lžičky muškátového oříšku a najemno nakrájejte několik listů máty peprné. Všechny byliny vložte do lahve o objemu 0,7 I a doplňte sherry. Uzavřete, nechejte asi 10 dnů luhovat a poté sceďte. Pijte 1 likérovou skleničku před jídlem nebo po něm, případně kloktejte při chrapotu a bolestech v krku.
- antibakteriální účinek
- peristaltika
- podpora tvorby žaludečních šťáv
- nechutenství, anorexie
- pocit plnosti
- křeče nadbřišku
- silná menstruace, hypermenorea, silné menstruační krvácení
- kašel
- chrapot
- poranění, rány
- nespavost
- podpora prokrvení tkání
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- migréna
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8303
Skořicové mléko: Naberte mletou skořici na špičku nože a vmíchejte do sklenice horkého mléka. Přidejte kardamom, práškový zázvor a hřebíček.