Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 7208
Pohanková kaše slaná - suroviny: 250 g pohanky, 0,5 l vody, 50 -70 g slaniny, 1 cibule, sůl. Pohanková kaše slaná - recept: Cibuli na slanině zpěníme, přidáme předem namočenou pohanku, v osolené vodě ji uvedeme do varu a necháme dojít zabalenou v utěrce.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5105
Pohanková polévka se smetanou - suroviny: 2 středně velké cibule, 30 g pohanky, 1 dl smetany, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 polévková lžíce másla. Polévka se smetanou - recept: Nakrájenou cibuli zpěníme na másle dorůžova, zalijeme vodou, přidáme pohanku, osolíme a uvedeme do varu.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5097
Zeleninová polévka s pohankou - suroviny: 2 polévkové lžíce pohanky, 1/2 malé cibule, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené kořenové zeleniny, 1 polévková lžíce polohrubé mouky, 1 polévková lžíce másla, sůl, 1 vejce, petrželová nať. Zeleninová polévka s pohankou - recept: Ve vodě uvaříme zeleninu a jemně nasekanou cibuli.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 9062
Kopřivová polévka s pohankou - suroviny: 1/2 šálku pohanky, trochu kopřivových lístků, větší mrkev, 2 střední brambory, olej, vejce, sůl. Kopřivová polévka s pohankou - recept: Do předehřátého oleje dáme na kolečka nakrájené brambory a mrkev. Pak zalijeme vodou, přidáme nakrájené listy kopřiv, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 6875
Uzená polévka s pohankou - suroviny: 1 litr vývaru z uzeného masa, 50 g pohanky, stroužek česneku, sůl. Uzená polévka s pohankou - recept: do vroucího vývaru přidáme předem namočenou pohanku, česnek a podle chuti osolíme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5894
Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - suroviny: 300 g hovězího masa, čerstvá kořenová zelenina, 50 g předem nabobtnalé pohanky, lžíce pohankové mouky, 150 g jater, 1 vejce, 1 česnek, sůl, pepř, zelená petrželka. Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - recept: Do hotového hovězího vývaru vsypeme játrové knedlíčky nebo noky a chvíli povaříme. Knedlíčky připravíme z mletých jater, česneku, pepře, 1 vejce, nabobtnalé pohanky.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5281
Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - suroviny: 25 g zeleného hrášku, 1 l vody nebo vývaru z kostí, 150 g pohankové krupice, 50 g pšeničné mouky, 3 vejce, sůl a petrželová nať. Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - recept: V osolené vodě nebo vývaru uvaříme hrášek. Pak smícháme z pohankové krupice, mouky, vajec a vody pohankové knedlíčky, které přidáme do polévky.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 8382
Pečený lilek s česnekem: lilek patří mezi oblíbené suroviny v řecké kuchyni. A řecká kuchyň je zase oblíbená u nás doma. Na takto připravený lilek můžete klidně pozvat i přátele, pokud toto jídlo neznají, určitě je překvapí a pochutnají si. Výborně chutná se sklenkou červeného vína.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 12204
Jaro přímo volá po doplnění vitaminů a minerálních látek po dlouhé zimě. Letos sice dlouhá zima nebyla a dalo by se říct, že nebyla ani zima. I přesto si ale můžete udělat velice chutný špenát z kopřivy a bršlice. Kopřiva obsahuje bílkoviny, sacharidy, minerální látky, třísloviny, vitaminy a histamín, bršlice vitaminy A a C, minerální soli, silice a bílkoviny. Kopřivový špenát je téměř zdarma, vyžaduje ovšem jistou námahu ve formě sběru.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Sběr, sušení, míchání směsí
- Zobrazení: 9323
Možná jste slyšeli již o tom, že fáze měsíce má vliv na to, jaké množství účinných látek je v různých částech rostlin. Jiné části a pro jiný účel sbíráme byliny ve přibývající fázi měsíce, jiné v ubývající a specifika má sběr také při úplňku. Zaměřme se v textu na sběr kořene, listů, květů a plodů.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Sběr, sušení, míchání směsí
- Zobrazení: 5804
Postup zpracování kořene je následující - na místě sběru odstraníme nať, tj. nadzemní část rostliny (nejlépe zahradnickými kleštěmi). Pak kořeny omyjeme vodou a nečistoty odstraníme kartáčkem. Kořeny po očištění ihned zpracujeme (mají rychlou tendenci k plesnivění - obzvl. po omytí).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Sběr, sušení, míchání směsí
- Zobrazení: 16855
U čajových směsí se nemusíte nijak omezovat, dokonce i když použité byliny mají pomáhat při nejrůznějších nemocích. Léčivé byliny si navzájem nekonkurují a nemohou se tedy ve svém účinku ani vzájemně rušit, pokud je požijeme současně. Také navrhovaná množství čaje jsou zcela neškodná, neboť ledviny potřebují za den asi dva litry tekutiny. Pít ale bylinné čaje v obrovských množstvích by bylo opačným extrémem, kterého bychom se měli vyvarovat.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Sběr, sušení, míchání směsí
- Zobrazení: 27120
Existuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře, v sušičce ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak na to? Kde bylinky sušit? Kde je uchovat? V čem je uchovat? Jak nám pomáhá sušíší síť? Jak poznám, že jsou už bylinky opravdu usušené a že je můžu uskladnit? Můžu bylinky oplachovat před sušením? Můžu bylinky sbírat v dešti?
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Sběr, sušení, míchání směsí
- Zobrazení: 17720
Sběr bylinek: Chcete-li léčivé rostliny sbírat, musíte je samozřejmě nejprve znát. Když je poznáme, je důležité, abychom rostliny sbírali ve správném čase, na správném místě a správným způsobem. Podle zkušeností mají nejlepší léčivé účinky rostliny čerstvě nasbírané. To je bezpodmínečně nutné při těžkých onemocněních, máme-li mít úspěch.
___
___
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Uskladnění
- Zobrazení: 8387
Zmrazování bylinek - konzervace teplotami pod nulou se nedá doporučit obecně pro všechny bylinky. Některé tím ztratí strukturu i chuť. K zmrazování se dobře hodí saturejka, kopr, petržel, pažitka a naťový celer. Pro zmrazení v hlubokomrazicím zařízení používejte nádobky s víkem, určené do mrazničky. V nich můžete bylinky zmrazit samostatně nebo ve směsi.