rosnatka okrouhrolista ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniRosnatka okrouhrolistá (latinsky Drosera rotundifolia), je vzácná chráněná rostlina z čeledi rosnatkovité. V rostlině se nachází drozeron (3-hydroxyplumbagin — metyljuglon) a jiné naftochinonové deriváty; dále třísloviny, enzymy (především proteináza), flavonové glykosidy a organické kyseliny společně s kyselinou askorbovou. Glykosid droserosid se hydrolyzuje na droserin. V listech je také pryskyřice, stopy silice, červená a žlutá barviva. 


Účinky rosnatky na zdraví:

Jaké další názvy rostlina má?

Rosnička, mucholapka, sluneční bylina, rosník.

Rostlinu nesbíráme, protože je chráněná. Účinná je:

Nať rostliny.

Zdravotní vlastnosti

Expektorans, antisklerotikum, hypotenzivum, diuretikum, mírné spasmolytikum.

Účinky na zdraví

Droga zvyšuje sekreci v dýchacích cestách a napomáhá odstraňování hlenů. Její účinek potencuje uvolňování spasmů hladkého svalstva v průduškách. Flavonové glykosidy zvyšují diurézu; společně s ostatními složkami příznivě ovlivňují látkovou přeměnu a působí antiskleroticky.

Dávkování

Jednotlivá terapeutická dávka je 1 g nebo 1 kávová lžička na šálek výluhu, který se pije 2 — 3krát denně.

Nepoužívat dlouhodobě!

Toxicita, předávkování

Navzdory tomu, že nebylo dokázáno přímé toxické poškození organismu, dlouhodobé nepřerušované užívání drogy nebo jejích výtažků, stejně jako i předávkování nelze doporučit. U lidí s nízkým krevním tlakem (hypotoniků) může vyvolat občasný pokles krevního tlaku.

Co z rostliny můžete vyrobit?

Rosnatkovou tinkturu ze zakoupené rostliny. Postup výroby tinktur je na www.WebinarTinktury.cz . Užívá se 20 kapek 3x denně.