Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Je lepší tinktura nebo nálev (čaj)? Proč?

- 28. zář 2024 21:23 #9551 od tazatel
Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:

je možno si doma vyrobit z koupených plodů a kořenů ostropestřce, kudzu a šišáku bajkalského tinkturu? Jak vysokoprocentní alkohol?
Je tinktura v tomto případě účinnější než prostý nálev? Děkuji za odpověď.
Poslední změna: 28. zář 2024 21:23 uživatelem MUDr. Zbyněk Mlčoch.

- 18. říj 2024 10:41 #31890 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Lepší je vždy tinktura. Důvodem je, že látky bílkovinného charakteru neprojdou stykem s varem, tím pádem je zachována vyšší účinnost.

Navíc když se dělá čaj, dělá se ze sušené léčivé rostliny. Ta je zoxidovaná sušením, takže když si děláte čaj, máte zoxidovanou bylinu, která prošla varem, což není dobré.

U některých léčivých rostlin var vadí mnohem méně - např. léčivé rostliny obsahující velké množství esenciálních olejů (rozmarýna, heřmánek, řebříček apod.). Běžně se dělá nálev (čaj) z tužebníku a bezu - ani zde není styk s vařící vodou tolik problematický. Naopak jsou léčivé rostliny, u kterých se var NIKDY nepoužívá - např. kalisie, gingo biloba, jmelí bílé apod.

K Vašemu druhému dotazu:
Je možno si doma vyrobit z koupených plodů a kořenů ostropestřce, kudzu a šišáku bajkalského tinkturu? Jak vysokoprocentní alkohol?
Ano. Koncentrace lihu cca. 60%. Léčivé rostliny (jejich části) mechanicky narušte kvůli zvětšení styčné plochy léčivky s tekutinou - vyluhování (macerace) se tak zlepší.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivou sílu přírody.
Poslední změna: 18. říj 2024 10:41 uživatelem MUDr. Zbyněk Mlčoch.

Vygenerováno za 0.151 sekund