Dobrý den.
Děkuji za dotaz. V budoucnu se pokusím sepsat stránku, která se bude věnovat problematice tetanie a byliny.
Obecně se dá říci, že bylinky v této problematice nejsou nezbytností, přednost je potřeba dát stravě bohaté na hořčík. Potraviny s vysokým obsahem hořčíku jsou uvedené na této stránce:
www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/jidl...y-nedostatku-horciku
Důležité je neužívat hořčík společně s potravinami obsahujícími vápník (hlavně mléčné výrobky), nedojde totiž k utilizaci hořčíku v organismu a ten odchází jako sloučenina stolicí z těla, důvod uvádím zde:
www.zbynekmlcoch.cz/informace/poradna/me...s-vapnikem-dohromady
Potraviny bohaté na hořčík (zvyšte jejich příjem ve stravě) jsou např. dýně, červená řepa, hrášek, čínské zelí, kapusta, kadeřávek (kadeřavá kapusta), fazol, kedlubna, maliny, ostružiny, křen, mangold, paprika, feferonky, řeřicha, borůvky, brambory, angrešt, petržel a mnoho skořápkových plodů (oříšky).
Z bylinek jsou to pak brusinky, vojtěška (tolice), benedykt, pazvonek, šrucha, rebarbora (v omezeném množství).