× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Smil italský kari a hořké jídlo - proč?

- 30. zář 2018 16:24 #1670 od tazatel
<p>Dobrý den. </p>
<p>23.9.2018 jsem přidala do cibulových brambor čerstvou bylinku kari a ona mě tam zhořkla. Stalo se vám to už někdy? Co jsem udělala špatně?</p>
<p>Děkuji za vaši odpověď a přeji hodně úspěchů Denisa</p>

- 30. zář 2018 16:32 #22760 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
<p>Dobrý den. <br /> Platí, že se smilem italským neboli kari by se mělo šetřit a měl by se používat jen v malém množství. Důvodem je skutečnost, že má přirozeně mírně hořkou chuť. Používá se spíše zelená část rostliny. Květy se více využívají v kosmetice.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Pokud jste použila malé množství rostliny a přesto Vám jídlo zhořklo, teoreticky je možné, že rostlinu napadla plíseň šedá. Bohužel ta napadá smily ráda a to hlavně při pěstování v interiéru. Poměrně obsáhle o tom píšu zde: <br /> www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-str...ziti-uzivani-vyuziti
Rostlina postižená plísní šedou nelze vyléčit a likviduje se.
Zajímavostí je, že venkovní rostliny na plíseň šedou příliš netrpívají.
Rostlina odolává až -18°C, takže bez problémů přezimuje. Na zahradě má ráda slunná sušší stanoviště. Zalévat se musí, ale nesnáší přelití. V teplém létě je ale samozřejmě nutná vyšší zálivka.


<p>&nbsp;</p>
<p>Děkuji za Váš dotaz a důvěru.</p>

Vygenerováno za 0.171 sekund