bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
slideshow_web_01
slideshow_web_02
slideshow_web_03
previous arrow
next arrow
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Máte problém uložit dotaz do poradny? Podívejte se na návod ve videu zde.

× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Smil italský kari a hořké jídlo - proč?

- 30. zář 2018 16:24 #1670 od tazatel

Dobrý den.

23.9.2018 jsem přidala do cibulových brambor čerstvou bylinku kari a ona mě tam zhořkla. Stalo se vám to už někdy? Co jsem udělala špatně?

Děkuji za vaši odpověď a přeji hodně úspěchů Denisa

- 30. zář 2018 16:32 #22760 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch

Dobrý den.
Platí, že se smilem italským neboli kari by se mělo šetřit a měl by se používat jen v malém množství. Důvodem je skutečnost, že má přirozeně mírně hořkou chuť. Používá se spíše zelená část rostliny. Květy se více využívají v kosmetice.

 

Pokud jste použila malé množství rostliny a přesto Vám jídlo zhořklo, teoreticky je možné, že rostlinu napadla plíseň šedá. Bohužel ta napadá smily ráda a to hlavně při pěstování v interiéru. Poměrně obsáhle o tom píšu zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1684-smil-italsky-kari-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
Rostlina postižená plísní šedou nelze vyléčit a likviduje se.
Zajímavostí je, že venkovní rostliny na plíseň šedou příliš netrpívají.
Rostlina odolává až -18°C, takže bez problémů přezimuje. Na zahradě má ráda slunná sušší stanoviště. Zalévat se musí, ale nesnáší přelití. V teplém létě je ale samozřejmě nutná vyšší zálivka.

 

Děkuji za Váš dotaz a důvěru.

Vygenerováno za 0.161 sekund