× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Outkovka pestrá - zpracování (tinktura, sušení)

- 02. kvě 2020 18:05 #3626 od tazatel
<p>Dobrý den pane doktore, <br /> prosím jak sušit outkovku? Volně? V troubě? A jak prosím na tinkturu? <br /> Moc děkuji za odpověď.</p>
Přílohy:

- 02. kvě 2020 18:32 #24609 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Doporučuji ji rozřezat ostrým nožem na plátky a vysušit v sušičce na ovoce a to do fáze dokud bude při ohybu praskat.
Takto zpracovanou outkovku zpracovat na prášek (mixér) nebo ji můžete dávat do jídla.

Pro léčebné účely je z ní lepší udělat tinkturu. Tu uděláte tak, že cca. 130-150 gramů čerstvé outkovky nakrájíte na co možná nejtenčí plátky, plátky hodíte do alkoholu o koncentraci cca. 60-80% a necháte 3 týdny nebo klidně i déle macerovat (a pak můžete slít nebo jen odlévat hotovou tinkturu a houbu v macerační nádobě ponechat).
Houby většinou příliš alkohol nebarví, ale účinné látky z outkovky do outkovkové tinktury přejdou.

Účinky outkovky pestré na lidské zdraví jsou uvedené zde:
www.bylinkyprovsechny.cz/houby/2196-outk...stovani-rozmnozovani

Ze outkovy vyrábím bylinné tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.175 sekund