× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Jak zpracovat hadinec do masti - postup, návod, recept

- 23. čvn 2020 23:09 #3994 od tazatel
Dobrý den pane doktore,
jak nejlépe zpracovat hadinec do masti na křečové žíly? Macerovat v tuku? Při jaké teplotě a jak dlouho? Nebo radši v lihu? A květ i list nebo jen květ? Co dalšího by jste přidal do masti na křečáky? Napadá mě kostival, ještě něco?
Za odpověď předem děkuji!

- 24. čvn 2020 16:41 #24986 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Nasekat keramickým nožem nať, ev. ji ještě narušit poklepáním paličkou na maso (nekovovou částí), dát do oleje, ohřát na teplotu 40°C ve vodní lázni a "táhnout" několik hodin (max. 4 hodiny). Pak zahustit např. včelím voskem (nebo čímkoliv jiným, na co jste zvyklá).

Kostival je také fajn, ale sbírá se na podzim a brzy na začátku jara, ne nyní. Nyní můžete použít trošku čerstvého listu. Zpracujte stejným způsobem jako hadinec.

Do masti je velmi vhodný jírovec maďal květ nebo plod. Nyní je ale jírovec po odkvětu a tvoří se plod, takže není ideální doba na sběr.

Z hadince sbíráme kvetoucí nať - vizte info zde:
www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-str...ni-vyuziti-pestovani

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.186 sekund