× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Uchování rakytníku - jaké je nejlepší? (šťáva? marmeláda? sirup?)

- 03. říj 2022 05:21 #7840 od tazatel
Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:

Co je nejlepší udělat s rakytníkem (bobule)? Šťáva, marmeláda, sirup. ? ?

Děkuji a jsem s pozdravem.

- 03. říj 2022 05:26 #30348 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Co se týče největšího zachování tělu prospěšných látek, tak doporučuji určitě čerstvou rakytníkovou šťávu zamrazit. Zachovají se tak vzácné enzymy a také v plné míře vitamín C (kyselina askorbová), které je rakytník přeplněný.

Hned na druhém místě bych doporučoval udělat rakytníkový likér studenou cestou, tzn. bez použití tepla nebo varu.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.156 sekund