× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Zákal bezového sirupu - je v pořádku nebo ho mám vyhodit?

- 19. pro 2022 11:39 #8204 od tazatel
Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:

Dělala jsem domácí bezový sirup. Ve vsech sklenících se udělal jakoby zákal. Jelikož se jedna o můj první domácí sirup, tak si nejsem jista, jestli je to v pořádku. Po otevření sklenice sirup krásné voní. Na hladině není plíseň patrná.

Předem děkuji za odpověď.

Martina Matoušková

- 20. pro 2022 07:56 #30511 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Zákal v bezovém sirupu nebo třeba i "něco gelovitého, co plave v sirupu" je normální a není na závadu. Zákal způsobuje pyl bezu černého.
Pyl je pro zajímavost nositelem vůně a je žádoucí, aby v bezovém sirupu byl přítomen. A samozřejmě je pyl bezu černého nositel zdraví prospěšných účinků.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.146 sekund