× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Velmi tmavý domácí jitrocelový sirup - příčina, proč je tak tmavý?

- 02. říj 2019 12:32 #2675 od tazatel
<p>Dobrý den, <br /> letos jsem dělala poprvé jitrocelový sirup. Dle návodu jsem dávala vrstvy byliny a použila jsem třtinový cukr. Nechala jsem jej cca 4 týdny na sluníčku na zahradě a teď z něj mám "černocha" je černý a moc nevoní. Spíš taková zemitá "vůně". Je to na vyhození? Ani cukr nebyl úplně rozpuštěný. Žádná plíseň tam nebyla. <br />Děkuji, Zdiška</p>

- 02. říj 2019 12:34 #23653 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.
Příčinu bohužel netuším a zkušenosti nemám, protože z jitrocele sirup nedělám. Jen vím, že jitrocel od doby květení rád černá.
Na kašel používám jiné byliny - hlavně lípu a tymián.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.

- 29. lis 2021 18:25 #27222 od anonym
Odpověděl anonym
dobrý den, toto je naprosto klasický postup. Jitrocelový sirup vždy ztmavne, může za to látka zvaná aukubin, které jsou v jitroceli přesně 2 %. A správně přichystaný jitrocelový sirup má opravdu hutnou, zemitou chuť. Ta se dá zmírnit přidáním citrónu. Já však nedělám, neboť pak sirup mívá tendenci se kazit.

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
www.zuzanasvedova.cz

Vygenerováno za 0.162 sekund