× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Výroba tinktury - lze použít 96% alkohol?

- 24. lis 2019 19:45 #2786 od tazatel
<p>Dobrý den,</p>
<p>mám alkohol 96% pro laboratorní účely v čistotě p. a. Mohu ho použít na výrobu tinktury?</p>
<p>Děkuji.</p>

- 24. lis 2019 19:46 #23754 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.
Z dotazu bohužel není patrné, co chcete v alkoholu macerovat. Dle toho bych Vám dále upřesnil odpověď.
Děkuji za důvěru.

- 24. lis 2019 20:55 #23757 od anonym
Odpověděl anonym
Dobrý den.
Alkohol jsem zředila na cca 80% a použila na křidlatku.
Po zředění vzniklo 1,3 l alkoholu, přepočítala jsem množství křidlatky a dala macerovat. Po maceraci jej doředim na 40 %.
Snad to dobře dopadne. ?
Moc děkuji za rady.
Konečná.

- 24. lis 2019 21:00 #23758 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Ano, děláte to naprosto správně : )
Na kořen křídlatky je potřeba koncentrace vysoká s tím, že se to PO PRVNÍ MACERACI SILNÝM ALKOHOLEM ředí na tu koncentraci 40%.
Správný postup je tedy co nejvíce na drobno nasekat kořen křídlatky (což je fuška), pak zalít koncentrovaným alkoholem (80% a více) a pak nechat cca. 3-4 týdny macerovat. Po maceraci v alkoholu je možné kořen nechat v alkoholu a jen dolí odstátou vodu tak, aby výsledná koncentrace byla kolem 40% alkoholu.
Děkuji za dotaz.

Vygenerováno za 0.165 sekund