× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Výroba kostivalové tinktury - stačí vodka Blend 42% alkoholu?

- 03. led 2020 06:58 #2923 od tazatel
Dobrý den pane doktore. Velice děkuji za Vaši odpověď ohledně kostivalové tinktury. Budu macerovcat v 80% roztoku. Chtěla bych se zeptat, zda je i tak nutné po třítýdenní maceraci naředit tinkturu šesti díly vody. To by znamenalo do půl litru vymacerované tinktury přilít 3 litry odstáté vody? Mám také doma vodku 42%, tak bych se chtěla zeptat, zda by to na kostival nestačilo. A zda je nějaká doporučená koncentrace výsledné tinktury pro mazání a z jakého důvodu se ředí. Děkuji předem za odpověď.

- 03. led 2020 07:09 #23889 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den. Pokud kořen kostivalu lékařského nakrájíte na velmi tenká kolečka a zalijete 42% lihem, pro účely macerace je to dostačující. Sice kolegové upřednostňují vysoké koncentrace alkoholu a pak ředit, ale pro zevní aplikaci (kostival se používá jen zevně, nikdy ne vnitřně) je tento způsob výroby tinktury vhodný. Důležité je mít správnou výslednou hmotnost, která by měla být kolem 120-150 gramů kořene na 1 litr alkoholu nebo finálního ředěného alkoholu.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.163 sekund