× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Tinktura z kalisie - recept, postup, výroba

- 07. led 2020 16:47 #2927 od tazatel
<p>Hezký večer pane doktore,</p>
<p>prosím o radu. Mám doma několik vzrostlých rostlin kalisie. Vím, že nejvíce učiných latek je v oddencích, ale těch zatím rostliny mají málo. Lze udělat tinktura z listů a oddenků dohromady a jak ji užívat.</p>
<p>Děkuji za váš čas a radu.</p>

- 08. led 2020 11:50 #23901 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.
O sběru oddenku (oddenek je zásobní forma rostliny - tlustá část kořene) nic nevím. Sbírají se výhonky rostliny, které mají asi 5 kolének. Vizte příloha.
Výhonek je možné tzv. biogenně stimulovat. Znamená to, že ho dáte do ledničky a necháte nějakou dobu (cca. 10 dnů nebo déle), aby byl vystaven stresu. Rostlina pak zmnoží účinné látky.
Pokud máte nadbytek nati (listy, stonky), i ty je možné použít do tinktury, jen účinnost může být nižší.
Co se týče poměru, tak na 500 ml alkoholu o koncentraci zhruba 40-50% bych doporučil použít 75 gramů kolének nebo/a nati, které jsou předem připravené na maceraci nakrájením keramickým nožem na drobná kolečka nebo plátečky (čím drobnější, tím je efektivnější následná macerace a účinnější tinktura stran léčebných účinků).
Směs alkoholu a čerstvé rostlinné drogy (kalisii nesušíme) nechte stát na teplé místě mimo dosah slunečních paprsků asi 3 týdny nebo déle. Tinktura bude pak hotová. Je na Vás, jestli bylinnou drogu hned slijete nebo ne. Já v praxi drogu nechávám v alkoholu a průběžně odlévám. Droga nezplesniví, protože ji alkohol konzervuje.
Tinkturu také vyrábím.
Děkuji za Váš doaz a důvěru.

Vygenerováno za 0.221 sekund