× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Majoránková mast s rýmovníkem - kdy přidat propolis?

- 04. úno 2020 08:20 #3099 od tazatel
Dobry den pan Zbynek.
Ja som sa rozhodla, ze si pripravim doma majorankovu mast na nadchu podla Vaseho receptu. Pise sa tam, ze do olivoveho oleja sa vysype klasicka majoranka a propolis. Otazka znie, ten propolis sa dava na zaciatku macerovania? (ma sa macerovat a zahrievat asi 4 hod) mam len tekuty propolis, moze byt aj taky? A druha otazka, dole sa spomina, ze pre lepsi ucinok sa ma prisypat aj kubanske origano (rimovnik) to kolko ho mam tam nasypat? To ku tej majoranke hned na zaciatku dat aj rimovnik?
DAKUJEM

- 05. úno 2020 23:04 #24092 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Rýmovník dávám předsušený. Dávám ho hned na začátku macerace.

Propolis dávám do směsi na začátku macerace. Je v té mastičce spíše na ovonění, než pro léčebné účely : )
Nevadí ani tekutý propolis (propolisová tinktura). Voda a alkohol se do značné míry při maceraci vypaří a zůstane jen to dobré z propolisu.

Připomínám, že ten tah při maceraci by měl být při teplotě kolem 40°C, více ne. Pokud by byl problém s rozpuštěním vosku, musela by se teplota mírně zvýšit. Čím menší kousky propolisu budete mít, tím lépe se Vám bude rozpouštět.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.159 sekund