× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Mražení a zavařování rakytníku - snižuje léčebné účinky, účinnost?

- 28. úno 2020 08:54 #3233 od tazatel
Dobrý den, pane doktore.
Rad bych se zeptal jestli uprava rakytníku jako například mražení nebo zavařovaní má vliv na množství učinných látek?
Děkuji s pozdravem Tichý Daniel

- 01. bře 2020 10:00 #24228 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Mražení nevadí, udržuje vitamín C (kyselinu askorbovou) a zachovává látky proteinového charateru (nedochází k denaturaci bílkovin, což se děje při teplotě nad cca. 45°C).

U zavařování je to přesně naopak a vše dobré se teplem ničí. Zavařování a tepelnou úpravu rakytníku prto nedoporučuji.

Vynikající rada je SMÍCHAT 2/3 MEDU A 1/3 ČERSTVÉ RAKYTNÍKOVÉ ŠŤÁVY a užívat jako prevenci a léčbu nemocí (nachlazení, rakovina ad.). Rakytník je správná volba. Je to fantastická rostlina. Já osobně ho jím (sušené bobule) každý den večer v jogurtu a celou zimu jsem nebyl nemocný (mimochodem už 2. rok!!!). Měl jsem jen 3denní rýmu, kterou jsem vyléčil MAJORÁNKOVOU MASTÍ -
www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/rece...yrobu-ucinky-vyuziti

Všechny účinky rakytníku řešetlákového a rakytníkového oleje jsou uvedené zde:
www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-str...i-vyuziti-pro-zdravi

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

- 01. bře 2020 10:42 #24229 od anonym
Odpověděl anonym
Děkuji moc za více než vyčerpavájící odpověd.

Vygenerováno za 0.184 sekund