× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Sušení kořenů - správný postup aby nezplesnivěly

- 24. bře 2020 15:32 #3351 od tazatel
Dobrý den, pane doktore,
chtela bych se optat jestli muzu sušit kořen pampelišky, ale třeba i jiné bylinky i v troubě a pokud jo, tak jak?
Dekuji za odpověď.

- 24. bře 2020 15:41 #24361 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
<p>Dobrý den. <br /> <br /> Správný postup sušení kořenů je:</p>
<ul>
<ul>
<li>po sběru očistit <strong>kartáčem ve vodě</strong> od zbytků hlíny,</li>
</ul>
</ul>
<ul>
<ul>
<li>je-li kořen měkký, tak <strong>nakrájet PODÉLNĚ a pak NAPŘÍČ</strong> (tzn. vzniknou půlkolečka),</li>
</ul>
</ul>
<ul>
<ul>
<li>sušíme několik hodin v <strong>horkovzdušené troubě nebo sušičce</strong> při teplotě <span style="color: #ff0000;">do 40°C</span>, nikdy ne vyšší (sušení na vzduchu je neefektivní a je velká šance na zaplesnivění kořene,</li>
</ul>
</ul>
<ul>
<ul>
<li>až jsm si jistí, že je kořen pečlivě vysušený (už se nezmenšuje objem) a kořen je lehký, tak můžeme <strong>uskladnit v uzavřeném obale</strong> - ideálně omnia sklenice</li>
</ul>
</ul>
<ul>
<ul>
<li>sklenici s usušeným kořenem dáváme <strong>do stínu</strong> (pokud není sklenice z hnědého skla, pak nemusíme).</li>
</ul>
</ul>
<p>Sušením kořenů se <strong>částečně snižuje účinnost a léčivost</strong>. Osobně proto doporučuji kořeny nakládat do alkoholu o koncentraci 80% (lze koupit v mém eshopu -&nbsp;<a href="eshop/lih-80/lih-80-procent-1-litr-konzumni-detail" target="_blank" rel="noopener">www.bylinkyprovsechny.cz/eshop/lih-80/li...litr-konzumni-detail ) nebo i více, máte-li zdroj. Nekomerčně je možné použít i domácí slivovici.
Výhody tinktur z kořenů léčvých rostlin jsou uvedené zde: www.UcinkyTinktur.cz " target="_blank" rel="noopener">www.UcinkyTinktur.cz


<p>&nbsp;</p>
<p>Mj. pokud později chcete <strong>ze sušeného kořene "vytáhout" látky, tak ho musíte dlouho vařit</strong> (vyrábíte odvar) a přitom se <strong>část účinných látek bílkovinné povahy z kořene znehodnotí</strong>, takže i proto jsem dlouhodobě zastáncem výroby tinktur proti zpracování sušením a pak vařením na odvar. <br /> <br /> Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.</p>

Vygenerováno za 0.160 sekund