× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Tinktura z kořene pampelišky se zakalila - vadí to?

- 24. bře 2020 17:48 #3353 od tazatel
Dobry den, pane doktore,
na podzim 2019 jsem nakrajela cerstvy koren pampelisky a nalozila do lihu. Protoze byl koren cerstvy, z korene pustilo "mleko" a zakalilo alkohol. Je to tak v poradku nebo se tinktura musi delat ze suseneho korene?
Dekuji.

- 28. bře 2020 13:10 #24394 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Ne, rozhodně to nevadí. Léčivé rostliny mají tu schopnost, že zabarvují tinktury nebo je zakalují. Např. tinktura z rostliny ŠIŠÁK BAJKALSKÝ dělá z tinktury mléko, které je zabarveno zelenožlutě. Je to naprostonormální. Ani u pampelišky nevadí, když tinkturu zabarví. Nic to nemění na účinnosti.

NEdoporučuji sušit bylinnou drogu a pak ji dávat do alkoholu k maceraci. Sušením se bylinná droga částečně znehodnocuje. Takže je-li to možné, vždy doporučuji používat čerstvou rostlinu.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.164 sekund