× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Sirup z echinacei (třapatovky) - recept, dávkování kořene a dalších surovin

- 29. říj 2015 11:23 #369 od tazatel
Dobrý den,
chtěla bych uvařit sirup z kořene echinacei, tedy třepatovky či třapatkovky (takže udělat odvar a pak přidat cukr), ale jde mi o to, kolik toho kořene (sušeného) použít na jaké množství vody, aby to mělo správnou sílu a nepřehnala sem to s množstvím. Bohužel receptů na sirup je na netu velmi poskrovnu, všude je jen tinktura s alkoholem a mně se velmi líbí právě sirup z odvaru jak jej máte uvedeno, ale je psáno jen "velmi koncentrovaný" odvar. Jak je to s předávkováním - za jak dlouho se může případně projevit?
A jakou dávku sirupu pak může užívat dospělý a jakou dítě 3 roky?
Děkuji.

- 18. led 2020 21:06 #23961 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Doporučuji Vám použít 75-80 gramů čerstvého čistého kořene na 1 litr vody. Kořen nakrájejte na co nejmenší kousíčky, aby se maximálně vymaceroval i při co možná nejkratší době varu.


Pokud ale mohu doporučit, udělejte si sirup z nějaké jiné léčivé rostliny. Některé imunomodulační látky z kořene echinacey mohou být termolabilní, takže byste zbytečně to zdravé varem mohla zničit.
Jestli tedy mohu radit, udělejte si sirup z jiné (třeba i chutnější) léčivé rostliny - např. z nějakého květu (pampeliška, sedmikárska, růžový apod.).
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.

Vygenerováno za 0.167 sekund