× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Tinktura z bezinek, plodu bezu černého - recept, postup, návod, příprava suroviny

- 10. kvě 2020 08:50 #3690 od tazatel
Hezký den pane doktore.
Prosím, můžete poradit jaký je postup při výrobě tinktury z plodů bezinky. Kuličky bezinky mám nasušené, ale postup jsem nikde nenašla.
Vím, že o té tinktuře píšete, jestli můžete, tak prosím o radu jak postupovat. Moc děkuji za váš čas a vstřícnost radit ostatním. J

- 30. kvě 2020 10:36 #24869 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Dovolím si poukázat na skutečnost, že léčivé rostliny a jejich části by se před výrobou tinktury neměly sušit, ale měly by se dát čerstvé nebo (pokud mají hodně vody) mírně zavadlé přímo do alkoholu. V alkoholu by se pak měly macerovat 3 týdny nebo více.

Bez černý plod (bezinky) obsahuje antokyanová barviva ad. látky, které mohou dráždit trávicí ústrojí, proto se musí před macerací v alkoholu povařit. Bezinky vaříme přímo v alkoholu na kastrolku a to asi 5 minut na co nejmenší síle plamene.

Postup výroby bylinných tinktur (vč. hmotnosti bylinné drogy a alkoholu) je na www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.158 sekund