× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Lichořeřišnice - výroba tinktury, oleje a masti

- 19. kvě 2020 11:29 #3778 od tazatel
<p>Dobrý den pane doktore,</p>
<p>chtěla bych poradit co vše jde udělat z lichořeřišnice/tinktura, mast, olej/ a jestli všechny její druhy jsou jedlé (květy, listy).</p>
<p>Děkuji za odpověď</p>

- 19. kvě 2020 11:48 #24723 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Účinné látky z lichořeřišnice větši se dobře uvolňují do alkoholu. Zda i do tuku, to bohužel nevím. Z výše uvedeného důvodu doporučuji vyrobit mast nebo mazání z alkoholové tinktury - např. s přidáním agar-agaru nebo jiným postupem.

Ano, tinkturu z lichořeřišnice lze vyrobit. Látky z ní se v alkoholu dobře rozpouští. Z rostliny je nejúčinnější plod (semeno). Jedlý je list a květ. Osobně když ji pěstuji (letos ne, loni ano) je jím. Chuť je štiplavá, ale docela příjemná.

V praxi používám jen lichořeřišnici větší. Jaké a zda tedy mají jiné lichořeřišnice jiné účinky, to netuším. Lze ale říci, že pravděpodobně ano, všechny druhy lichořeřišnice jsou jedlé. Tuto informaci nicméně doporučuji ověřit u nějakého farmakobotanika.

Ze lichořeřišnice větší vyrábím bylinnou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.180 sekund