× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Křídlatka - zpracování kořene - čerstvý nebo sušený, stáří kořene

- 20. srp 2020 10:45 #4256 od tazatel
Dobrý den, pane doktore,
Prosím Vás o radu ohledně křídlatky a tinktury z ní. Mám kořen, zpravovavate ho za syrova nebo sušený, v jakém poměru namíchat a zda kořen viz foto není moc starý.
Děkuji za ochotu mějte se krásně.
Přílohy:

- 21. srp 2020 05:48 #25246 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

U křídlatky platí, že čím je kořen starší, tím má vyšší obsah účinnýchlátek.

Kořen křídlatky sbíráme na podzim a brzy na jaře. Ne třeba v srpnu.

Používá se ideálně čerstvá bylinná droga (čerstvý kořen), sušením se část látek znehodnocuje a hlavně po sušení se s ním velmi špatně manipuluje (musí se nastříhat nůžkami na větve a pokud máte kořen sušený, je to skoro nemožné, potřebovala byste hydraulické nůžky hasičů : D).

Z křídlatky vyrábím bylinnou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.178 sekund