× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Šípková marmeláda - sbírat přemrzlé plody nebo ještě tvrdé před přemrznutím?

- 08. říj 2020 11:40 #4518 od tazatel
Dobrý den, pane doktore.

Šípková marmeláda - jde mi o to, že se ke mě dostala informace, že by se šípky měly sbírat až přejdou mrazem, mě to přijde jako blbost.
Nevíte jak to je?

Děkuji moc.

- 08. říj 2020 11:50 #25496 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Plody růže šípkové (šípky) je možné pro účely čaje sbírat zralé, nepřemrzlé.

Pro účely výroby marmelády vzhledem k tvrdosti plodů je výhodou sbírat přemrzlé plody. Sbírají se cca. do 3 dnů od přemrznutí.

I kdybyste měla nepřemrzlé plody, lze je samozřejmě použít, ale musela byste je pomlít např. na mlýnku na maso. V pvodním stavu by se Vám marmeláda vyráběla relativně těžko.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.160 sekund