× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Šetrné sušení šípků bez ztráty vitamínu C - postup

- 26. říj 2020 07:34 #4587 od tazatel
<p>Dobrý den, pane doktore. <br /> <br /> Zajima me, jak co nejsetrneji postupovat pri suseni sipku. Docetla jsem se, ze pri suseni ztraceji 50-60 % vitaminu C. Je to pravda? A neni lepsi je cerstve zamrazit? <br /> <br /> Děkuji a jsem s pozdravem. Lenka</p>

- 26. říj 2020 07:53 #25571 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Vitamín C, kyselina askorbová je termolabilní, ale je i citlivá na styk s kyslíkem, s kovem.

Doporučuji sušit při nižších teplotách (do 40°C) a uchovat šípky v celku. Rozdrtit je až před výrobou studeného macerátu.
Šípky se nezalévají vařící vodou, právě kvůli zničení vitamínu C. Tzn. při příprvě se šípky rozdrtí, zalijí STUDENOU vodou, nechají se macerovat 6-8 hodin. Studený macerát se může trošku přihřát v kastrolku, ale lepší je vypít ho třeba s medem za studena. Vitamín C se i tímto ohřátím může také znehodnocovat.

Vysokým zdrojem vitamínu C jsou třeba papriky. Mají i příznivý vliv na zrak (zákaly, zraková ostrost).

Šípky můžete i mrazit. Mrazem se uchová asi nejvíce vitamínu C. Z šípku lze také udělat tinkturu.

Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.173 sekund