Dobrý den.
Vitamín C, kyselina askorbová je termolabilní, ale je i citlivá na styk s kyslíkem, s kovem.
Doporučuji sušit při nižších teplotách (do 40°C) a uchovat šípky v celku. Rozdrtit je až před výrobou studeného macerátu.
Šípky se nezalévají vařící vodou, právě kvůli zničení vitamínu C. Tzn. při příprvě se šípky rozdrtí, zalijí STUDENOU vodou, nechají se macerovat 6-8 hodin. Studený macerát se může trošku přihřát v kastrolku, ale lepší je vypít ho třeba s medem za studena. Vitamín C se i tímto ohřátím může také znehodnocovat.
Vysokým zdrojem vitamínu C jsou třeba papriky. Mají i příznivý vliv na zrak (zákaly, zraková ostrost).
Šípky můžete i mrazit. Mrazem se uchová asi nejvíce vitamínu C. Z šípku lze také udělat tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na
www.UcinkyTinktur.cz
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.