× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Byliny a kov - vliv kovu na účinky bylinek

- 07. dub 2016 22:47 #524 od tazatel
Dobrý den, třetím rokem se věnuji bilínkářství pro vlastní potřebu. Našel jsem nový koníček.
Něco jsem už také nastudoval, a při tom jsem narazil na dva velké otazníky, na které jsem nenašel uspokojující odpověď a tak jsem si dovolil napsat přímo Vám o Váš názor, případně radu.

Biliny a kov
Je pravda, že biliny se stykem s kovem ztrácí svoji sílu a účinnost?
Připravuji čaje ve (French press konvici), kde jak známo kovy jsou.
Zde si nejsem jist, zda nerez, či potravinářská ocel je to stejné jako kov, o kterým se běžně píše.
Znamená to tedy, že moje čaje z Frenchpresu jsou bezcenné?
Umíte vysvětlit jak kov ničí veškeré vitaminy, silice a ostatní prvky?
V návaznosti na to: Co si myslíte o "likvidaci" ovece a zeleniny za použití kovových nožů?
Je v tom něco pravdy, nebo jde pouze o řízenou loby prodejců keramických nožů?
Děkuji moc za vaše odpovědi, případné rady.
S pozdravem,

- 26. dub 2016 20:32 #21819 od anonym
Odpověděl anonym
Ahoj, na bylinky kov a nerez nepatri, proste se tohoto vyvarovat, to vedely uz nase babicky. Vse delaly ve smaltovanem hrnci, a babicka to tak tak delavala, ja to tak delam tez. Jak se rika, neni nad rady nasich babicek

- 15. bře 2018 18:42 #22417 od anonym
Odpověděl anonym
Dobrý den,

taky už delší dobu marně pátrám po odpovědi na otázky, které výše vyjádřil pan JP. Ze zkušenosti vím, že i od dob našich babiček přetrvává mnoho mýtů a stereotypů. Některé tradice jsou jistě opodstatněné, byly vyporozovány a ověřeny staletími, zatímco jiné jsou jen pověrami, které žijí prostě vlastním životem ze setrvačnosti (další lidé je jen bez vysvětlení překopírovávají a pouští dál). Nic ve zlém, ale ta odpověď na dotazy pana JČ není důkazem ničeho - to že to tak babičky dělaly je sice hezké, ale postrádám vysvětlení proč, nebo čemu škodí styk s kovem. Jsem racionalisticky založený a potřeboval bych nějaké fyzikálně chemické vysvětlení k čemu údajně dochází, když se bylinky nebo zelenina dostanou do kontaktu s kovem. Krom toho, že byly naše babičky jistě v mnoha věcech moudré, na druhou stranu věřily i mnoha pověrám a nesmyslům, takže zaklínat se nějak obecně moudrostí babiček samo o sobě nic nedokazuje a už vůbec to konkrétně nevysvětluje proč.
Také bych rád našel odpověď, protože rovněž roky bylinkařím a třeba kamenné mlýnky jsou hodně drahé oproti těm kovovým.
S pozdravem
Richard Molek

- 30. zář 2020 12:47 #25484 od anonym
Odpověděl anonym
Dobrý den,

zda je vhodné použít nerezové sítko na bylinkový čaj mě také velmi zajímalo. Nelze slepě se odvolávat na to, že to "tak" naše babičky dělaly…

V době před asi 40 lety se v kuchyni docela hojně užívalo hliníkové nádobí a před ještě více lety nerez nádobí nebylo. Tudíž v té době bylo správné, když se bylinkový čaj vařil ve skle či používaly kameninové nádoby a sítka byla z přírodního materiálu.

Pomocí radiestezie jsem zjistila, že kov (hliník, železo) cca z 80% na bylinkové čaje není vhodný.

Nerezová sítka, termosky, Fresh press jsou na čaje v pořádku a kvalita a účinek se nemění.

S pozdravem
Jana Soukupová

- 12. pro 2020 19:07 #25823 od anonym
Odpověděl anonym
Dobrý den,
babičky byly nejspíš moudré, ale současné inertní nerez nádobí neznaly, takže nebuďme my hloupí a nepřejímejme něco, co nesouvisí s radami našich babiček.
Moderní lžička, termoska nebo sítko s bylinným čajem nereaguje a tudíž ho ani nemůže ovlivnit.
Přeji všem hodně zdraví.

Vygenerováno za 0.184 sekund