× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Sušení meduňky - zápach, čaj není chutný, proč?

- 12. srp 2016 09:58 #711 od tazatel
<p>Dobrý den,</p>
<p>nemám žádné zkušenosti se sušením. Z tohoto důvodu jsem natrhanou meduňku dal do sušičky na nejnižší stupeň. Problém je v tom, že po usušení meduňka smrdí jak seno a čaj ze z ní chutná, jako bych do něj přidal seno. Je to normální?? Čaj z čerstvé meduňky je vynikající, ze sušené se nedá pít.</p>
<p>Je možné, že jsem meduňku přesušil? Nebo sušil příliš velkou teplotou? Nebo co je zde za problém? Či je to normální?</p>
<p>Prosím o radu.</p>

- 23. kvě 2020 18:11 #24810 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Příčinu přesně nevím, ale správný postup je ten, že nať, kterou utrhnete ve slunný den položíte velmi na řídko do teplého prostředí (např. půda domu) a necháte vysušit až do takové podoby, že nať při stisknutí chřestí. Je možné, že nať byla usušena nesprávně a možná se zapařila nebo zplesnivěla. Pak může vykazovat chuťové artefakty (že je čaj nechutný).

Pokud potřebujete ze zdravotní indikace meduňku užívat, zvažte výrobu meduňkové tinktury. Tímto způsobem Vám odpadne nutnost řešenísprávného postupu sušení. Výrobu tinktury prakticky není možné pokazit.

Ze meduňky vyrábím meduňkovou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na www.UcinkyTinktur.cz

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.164 sekund