× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Zlatice převislá - účinky na zdraví, použití, užívání, využití, co sbíráme, jaké látky obsahuje?

- 02. dub 2023 19:51 #8700 od tazatel
Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:
Na internetu jsem nenašla žádnou informaci a tak se optám vás, pokud byste věděl. Nyní krásně kvete Zlatice (mylně označována jako Zlatý déšť). Chtěla bych se optat, mám jednu jedinou informaci, že je květ jedlý a dokonce blahodárný na Rutin, tak jako pohanka. Je tato informace pravdivá? A ještě se optám, pokud ano, zda je jedlý jen květ a v jaké formě (čaje, syrový, nebo lépe sušený, ve formě tinktury atd), nebo zda i jiná část tohoto keře je jedlá?


Děkuji a jsem s pozdravem.

- 02. dub 2023 20:00 #30815 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Zlatice převislá obsahuje řadu sloučenin, dnes je jich známo 237. Zahrnují lignany (46), fenylethanoidové glykosidy (31), flavonoidy (11), terpenoidy (80), deriváty cyclohexyethanolu (20), alkaloidy (6), steroidní látky (4) a 39 dalších sloučenin. Plných 211 sloučenin bylo izolováno z plodů (tobolek), některé také z listů, květů a semen.

Z účinků plodů lze jmenovat protizánětlivé, z izolovaných sloučenin je znám např. forsythiasid A (patřící mezi fenylethanoidové glykosidy), ale protizánětlivé účinky byly prokázány in vitro i in vivo na experimentálních zvířatech u ethanolového extraktu z plodů.

Extrakty z plodů nebo jednotlivé sloučeniny ze zlatice převislé měly v experimentálních studiích účinky antioxidační, antibakteriální, protinádorové, antialergické či neuroprotektivní. Ale také právě antivirové.

U myší stimulovaných virem H1N1 (chřipkový virus A subtypu H1N1, který způsobuje i prasečí chřipku), látka phyllirin z plodů zlatice prodloužila dobu přežití a zmírnila poškození plic, zatímco snížila titr viru a snížila expresi IL-6 a chřipkového hemaglutininu.

A jak je to u koronavirů? Na embryonálních buňkách kuřecích embryí bylo již v roce 2011 experimentálně prokázáno, že forsythiasid A účinkoval na koronavirus způsobující infekční bronchitidu drůbeže (IBV).

V jiné studii z roku 2014 byl sledován efekt sloučenin izolovaných z etanolového extraktu plodů zlatice převislé - ukázalo se in vitro, že několik složek (vč. forsythiasidu) má antivirový účinek na virus způsobující infekce dolního dýchacího traktu (tzv. lidský orthopneumovirus, HRSV, RSV).

V nejnovější studii z prosince roku 2019 byl sledován efekt forsythiasidu A u myší infikovaných virem chřipky (H1N1, A/FM1/1/47). Vědci zjistili, že tato látka snižuje virovou zátěž a potlačuje zánětlivou imunitní odpověď, přičemž došlo k menšímu poškození tkání.

Uvidíme, jak dopadne aktuální testování extraktů z plodů zlatice na lidech nakažených koronavirem. Každopádně dosavadních experimentálních studií je zatím velmi málo, nemluvě o klinických studiích na pacientech.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

- 02. dub 2023 20:03 #30816 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
PS: zajímavé informace jsou také zde - pohybazdravi.cz/byliny/lianqiao-zlatice-previsla/

Vygenerováno za 0.174 sekund